Mijn 5 ‘takeaways’ van de CSU bright future hackaton

Een hackaton organiseren rondom jouw eigen bedrijf lijkt in eerste instantie makkelijker dan het is. Een programma in elkaar zetten waarin deelnemers 24 uur aan de slag gaan/kunnen is ook nog geen ‘rocket science’. Het zit hem wat mij betreft vooral in het feit dat je als bestuurders het lef hebt om totale buitenstaanders van jouw bedrijf te laten werken aan oplossingen voor uitdagingen die het bedrijf in de toekomst (kan ook morgen zijn) zal moeten aangaan om te kunnen blijven bestaan.

Er worden kritische vragen gesteld die je misschien niet wilt horen. En er kunnen toekomstscenario’s worden bedacht die totaal niet in lijn zijn met wat je als bestuur voor richting op wilt. Aan de andere kant kunnen er natuurlijk ook hele gave praktische en snel implementeerbare oplossingen bij zitten die het bedrijf werkelijk verder helpen. Met de juiste proporties lef en doe-energie kregen zowel de bestuurders als de  medewerkers van CSU een mooie traktatie zondagmiddag in de vorm van 6 uitgewerkte oplossingen voor (eventuele) uitdagingen die het bedrijf zal tegenkomen in de toekomst. Als jurylid mocht ik mijn bijdrage leveren om uitgewerkte oplossingen zo goed mogelijk op waarde te schatten en uiteindelijk te koppelen aan een top drie. Naast het jureren heb ik ook nieuwe mensen mogen ontmoeten, heb ik nieuwe dingen geleerd en vooral weer mijzelf mogen verwonderen. Hieronder volgen mijn vijf takeways die ik met jou wil delen.

1. De verborgen schatten
Een bedrijf als CSU bezit veel meer dan contracten, materieel en gebouwen! Door een piepklein inkijkje in de wereld van CSU ben ik veel meer te weten gekomen over deze specifieke branche. Er zijn uiteraard veel meer rollen in het bedrijf dan puur en alleen die van schoonmaker. Ik werd erg blij van het feit dat het grote meerendeel van de schoonmakers trots is op zijn beroep. Tevens kwam het feit aan bod dat veel niet gediplomeerde en/of laagopgeleide (hokjes denken) mensen werkzaam zijn als schoonmaker. Plus dat het werknemersbestand van plus minus 25 duizend bestaat uit meer dan 133 verschillende nationaliteiten. De conclusie was dat er in deze mensen veel meer potentie schuilt. Een potentie die verder reikt dan puur en alleen het schoonmaakwerk dat zij nu doen. Een simpel voorbeeld is de kracht die er schuilt in de enorme diversiteit aan ‘fluent speakers’ van diverste talen.
# Welke acties onderneem je als bedrijf om deze verborgen schatten in de vorm van talenten, kennis en vaardigheden te ontdekken en later nog te ‘empoweren’ zodat zowel de mensen als het bedrijf er iets aan heeft?

2. Super power from India
De uiteindelijke winnaars van de hackaton waren twee jongens uit India die studeren aan de Universiteit Twente. Zij waren de hele nacht opgebleven en vormden een unieke tandem. Met bewondering heb ik gekeken naar de jongen die de pitch voor zijn rekening nam, vol energie, geloof, overtuiging en vooral trots bleef hij ons verbazen en meenemen in zijn verhaal. Eigenlijk leek het scenario dat ik bij deze twee heren heb gezien qua proces veel op dat uit een Amerikaanse film. Zij waren werkelijk 24 uur bezig met het bedenken en verwezenlijken van een American dream met uiteindelijk een succesvol einde.
#Het mooie inzicht wat ik door de twee heren heb gekregen is dat deze vorm van leren wederom laat zien dat leren een sociaal proces is. En dat je naast talenten met inzet en doorzettingsvermogen heel ver kunt komen en je daar mensen mee kunt verwonderen en inspireren.

3. Cross-industry innovation
Copy-Adept-Paste gedrag is positief. Niet bang zijn om te jatten maar juist goed kijken wat in andere sectoren al gebeurt om het vervolgens te vertalen naar jouw eigen sector. Het gaat hierbij in mijn ogen niet alleen om (technologische) producten en of klant benaderingen maar juist ook om business modellen en de rollen en verantwoordelijkheden van werknemers in het bedrijf. Het wiel niet steeds opnieuw uitvinden maar juist dat eruit pikken wat voor jouw bedrijf kan werken.
# Copy-Adept-Paste gedrag toepassen en op kleine schaal testen is een van de key-factoren om als groot bedrijf lerend te kunnen blijven. Ook lieten een aantal deelnemers zien dat je met ‘eenvoudige’ prototypes de luisteraars mee kunt nemen en een beeld kunt geven van de mogelijkheden.

4. Het loopt toch niet zo’n vaart!
Ook ik las vandaag een kort berichtje over Elon Musk zijn plannen met zijn Mars raketten. Volgend jaar wil hij de eerste testvluchten maken en als het volgens planning blijft lopen dan gaan er ergens rond 2020 raketten landen op Mars. Toeval of niet in ons korte intermezzo als jury stelden we dat de aangedragen oplossingen vooral implementeerbaar moesten zijn en dus enige concreetheid moest bevatten. Wat wil, de eerste presentatie gaat over een ‘dust flie’ die stof eet en recycled.  Deze vliegen zouden vooral op Mars van grote meerwaarde zijn omdat daar onnoemelijk veel stofdeeltjes zouden rond dwarrelen. Hmm, als ik heel eerlijk ben dan vond ik het verhaal over de dust-bee ook een ver van mijn bed show. Tot ik na afloop tijdens de borrel stond te praten met een aantal van de teamleden die dit idee hadden uitgewerkt. Terwijl we stonden te praten betrapte ik mijzelf erop dat er talloze voorbeelden zijn waarvan we weten dat men (jij vast ook) zeiden dat het niet zo’n vaart zou lopen. Denk daarbij aan de transformatie van bijvoorbeeld de discman tot aan Spotify of omtrent de rol die Bitcoin zou gaan spelen in ons hele vastgeroeste valuta systeem.
# Kortom, de exponentiële ontwikkeling van technologie in relatie met de talloze combinaties die er mogelijk zijn zorgen ervoor dat we niet kunnen beseffen hoe snel onmogelijk mogelijk is. Dat moet ik vaker als spiegel gebruiken bij dit soort presentaties.

5. Het gaat om de mensen
Er was een presentatie die even energiek, verwarrend als impactvol was. Het punt dat gemaakt werd is dat met alle technologische mogelijkheden die er nu zijn en in de toekomst zullen komen fantastische inzichten en aanpakken te realiseren zijn binnen de schoonmaakbranche. Maar dat het uiteindelijk neerkomt op de mens-mens relatie binnen een bedrijf als CSU. In de combinatie met andere presentaties kwam heel erg naar voren dat vertrouwen en elkaar zou kunnen leiden tot nieuwe rollen bij CSU en bij klanten (huismeesterschap).
# Tevens werd het verschil tussen ‘trainen’ en educatie aangestipt. Je traint medewerkers om een specifieke actie of vaardigheid te kunnen uitvoeren. Daar waar educatie voor medewerkers ervoor zorgt dat ze kunnen doorgroeien binnen het bedrijf en daardoor ook het sociale kapitaal verhogen en versterken.

Een mogelijk nieuwe ‘why’:
Uiteindelijk maak je als schoonmaker van CSU niet alleen maar omgevingen schoon omdat je daarmee geld verdient of je baas tevreden stelt. Nee, het zou zomaar mogelijk zijn dat je in de toekomst bijdraagt aan gelukkige en blije medewerkers van andere bedrijven!

# Uiteraard blijf ik graag op de hoogte van het idee-tot-product proces dat nu zal moeten gaan plaatsvinden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mijn 5 ‘takeaways’ van de CSU bright future hackaton

 1. renepare zegt:

  Geweldig mooie reflectie die je hier met ons deelt Jochem!
  Bedankt.

  Like

 2. miblon zegt:

  Wat een mooie samenvatting! Ik vind het punt bij 4 goed gezien, innovatie komt soms ook uit de onmogelijkheden die ons door kunstenaars (want de dust fly kun je bijna zien als een kunstuiting) worden geschetst. Wat mij vooral hoop geeft is het normen en waarden patroon dat leeft bij CSU. Zorgen voor mensen plaatsen ze hoog op de agenda. Dit brengt in mijn ogen een ethisch kader dat vooral die fantastische ongeremde Anand en Mohir nodig hebben; hun oplossing, gebouwd voor de Nederlandse cultuur en menselijke kaders, begeleid door CSU zou volgens mij in een betere oplossing resulteren dan hen los te laten. Dan krijgen we namelijk een nieuwe Uber en we zien dat Uber in de praktijk voor allerlei sociale en maatschappelijke problemen zorgt in plaats van mensen echt kansen te bieden. De mens centraal, in een nieuwe vorm van schoonmaak bedrijven. Dat hoop ik straks met trots en verwondering werkelijkheid te zien worden.

  Like

 3. Pingback: Bright Future – MAD emergent art center

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s